Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Ciasto z masą brzoskwiniową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo dobre ciasto - polecam.

Ciasto z masą brzoskwiniową

Składniki:

Ciasto z masą brzoskwiniową

 

  • biszkopt orzechowy:
  • 4 jajka
  • 5 dag mielonych orzechów włoskich
  • 8 dag cukru
  • 5 dag maki pszennej
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • Biszkopt kokosowy:
  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 15 dag kokosu
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem do przełożenia ciasta:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 kostka margaryny
  • 6 żółtek
  • 1/2 budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka mąki pszennej

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą brzoskwiniową
Upiec biszkopt orzechowy z podanych składników i przekroić na dwie części.
Biszkopt kokosowy: białka ubić z cukrem na sztywno i lekko wymieszać z kokosem. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec w temp. 180C około 30-40 minut.
Krem do przełożenia:
Odlać sok z owoców. Jeśli nie będzie całej szklanki, dodać wody i ugotować budyń z łyżką mąki. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać ostudzony budyń i ucierać, do masy dodać drobno pokrojone owoce.
Przełożenie placka:polowa biszkoptu orzechowego - krem-biszkopt kokosowy-krem- druga połowa biszkoptu orzechowego.Dowolnie udekorować