Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto z masą bydyniową i bezą

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto wymaga dość dużo pracy ale warto je zrobić

Ciasto z masą bydyniową i bezą

Składniki:

Ciasto z masą bydyniową i bezą

 

  • 35 dag mąki pszennej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag margaryny
  • 6 żółtek
  • 4 łyżki śmietany
  • 4 białka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dag masła
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 l mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1-2 łyżki spirytusu
  • 35-40 dag powideł lub konfitury

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą bydyniową i bezą
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę i dokładnie posiekać nożem. Do mąki dodać cukier puder, śmietanę, 4 żółtka i zagnieść ciasto. Następnie odłożyć kulkę ciasta wielkości jajka do zamrażalnika a pozostałe podzielić na 2 części. Rozwałkować i upiec 2 placki. Piec w temp 150 stopni około 15 minut, wyjąć z piekarnika, przestudzić, posmarować powidełkami lub konfiturą. Białka ubić na sztywna pianę, ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier puder. Na końcu wsypać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Masę z białek rozsmarować na obu podpieczonych plackach na warstwie powideł, jeden posypać utartym na tarce o dużych oczkach ciastem z zamrażarki. Placki włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temp 150 stopni. Do 1/2 szkl zimnego mleka wsypać budyń, 2 łyżki mąki, dodać 2 żółtka, 2 łyżeczki cukru waniliowego, wymieszać. Pozostałe mleko z 2 łyżkami cukru zagotować, wlać mleko z mąką, budyniem i żółtkami, wymieszać i ugotować, ostudzić. Masło zmiksować dodając stopniowo zimny budyń. Przyprawić do smaku spirytusem. Na ciasto bez kruszonki z tartego ciasta wyłożyć masę, przykryć drugim upieczonym blatem z bezą z tartym ciastem na wierzch, obciążyć deseczką.