Sposób przygotowania:
Ciasto z masą bydyniową i bezą
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę i dokładnie posiekać nożem. Do mąki dodać cukier puder, śmietanę, 4 żółtka i zagnieść ciasto. Następnie odłożyć kulkę ciasta wielkości jajka do zamrażalnika a pozostałe podzielić na 2 części. Rozwałkować i upiec 2 placki. Piec w temp 150 stopni około 15 minut, wyjąć z piekarnika, przestudzić, posmarować powidełkami lub konfiturą. Białka ubić na sztywna pianę, ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier puder. Na końcu wsypać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Masę z białek rozsmarować na obu podpieczonych plackach na warstwie powideł, jeden posypać utartym na tarce o dużych oczkach ciastem z zamrażarki. Placki włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temp 150 stopni. Do 1/2 szkl zimnego mleka wsypać budyń, 2 łyżki mąki, dodać 2 żółtka, 2 łyżeczki cukru waniliowego, wymieszać. Pozostałe mleko z 2 łyżkami cukru zagotować, wlać mleko z mąką, budyniem i żółtkami, wymieszać i ugotować, ostudzić. Masło zmiksować dodając stopniowo zimny budyń. Przyprawić do smaku spirytusem. Na ciasto bez kruszonki z tartego ciasta wyłożyć masę, przykryć drugim upieczonym blatem z bezą z tartym ciastem na wierzch, obciążyć deseczką.