zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2422]

Ciasto z masą bydyniową na Góralkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Kolejne ciasto z masą kombinowaną. Tym razem z dodatkiem góralków tych mocno czekoladowych. Idealae na każdą okazję.

Ciasto z masą bydyniową na Góralkach

Składniki:

Ciasto z masą bydyniową na Góralkach

 

 

  • MASA :
  • 750 ml mleka 3,2 %
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 łyżki cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 3 wafle Góralki hot chocolade ( 3 x 50 g )

 

  • POLEWA :
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki kremu czekoladowego
  • 2 łyżki mleka

 

  • DODATKOWO :
  • 250 ml domowego dżemu z czarnej porzeczki ( przetartego )
  • 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą bydyniową na Góralkach
BISZKOPT :

Obie mąki przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia do miseczki. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno, gdy piana jest prawie ubita dodać cukier i ubijać aż będzie sztywna. Następnie dodawać po jednym żółtku. Gdy białka połączą się z żółtkami dodawać mieszankę mąki i wymieszać ciasto. Formę o wymiarach 39 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią masę biszkoptową. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 40 - 45 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.

MASA :

Do garnka wlać 3/4 mleka i zagotować. W reszcie mleka wymieszać budynie i gdy mleko się zagotuje wlać zawartość naczynia i energicznie mieszając gotować kilka minut aż budyń zgęstnieje. Gdy wystygnie miękkie masło utrzeć i dodając po łyżce masy budyniowej ucierać aż krem będzie gładki. Na koniec Góralki rozdrobnić rozdrabniaczem i dodać do masy, wymieszać.

POLEWA :

W rondelku umieścić składniki polewy i ciągle mieszając podgrzewać ją na maleńkim ogniu aż wszystko się rozpuści, nie wolno zagotować. Gdy polewa jest gotowa lekko ją przestudzić.

PRZEŁOŻENIE :

Jeden placek biszkoptowy ułożyć w blaszce, nasączyć dowolnym ponczem lub wodą z sokiem z cytryny, posmarować dżemem wymieszanym z wodą ( woda ułatwi rozsmarowanie dżemu na cieście ) i wyłożyć na niego około 2/3 masy. Przykryć drugim plackiem i też go nasączyć a potem wyłożyć resztę masy.

Ciasto wstawić do lodówki i po około 30 minutach ciasto polać polewą.

Ciasto przechowywać w zimnym miejscu ale przed podaniem dobrze aby nabrało pokojowej temperatury.

Tagi:

dynia