renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Ciasto z masą cytrynową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciekawe połączenie smaków

Ciasto z masą cytrynową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z masą cytrynową

 

  • Składniki ciasta:
  • 8 białek
  • 4 żółtka
  • 100 gram cukru pudru
  • 200 gram maku
  • 100 gram wiórek kokosowych
  • 100 gram płatków migdałowych

 

  • Składniki masy:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 100 ml soku z cytryny
  • 5 łyżek cukru
  • 4 żółtka
  • 200 gram masła

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą cytrynową
Przygotowanie ciasta: Białka ubijamy "na sztywno" mikserem, dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając, a następnie cukier. Na koniec dodajemy mak, wiórki kokosowe i płatki migdałowe, mieszamy, dzielimy na 2 części i pieczemy 2 placki. Pieczemy przez 20 minut w 170 stopniach. Gdy placki są pieczone przygotowujemy krem, w tym celu, mleko mieszamy z sokiem z cytryny. odlewamy pół szklanki, a resztę zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń i cukier i wlewamy na gotujące się mleko.Ściągamy z ognia i mieszamy z żółtkami i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie ucieramy z masłem. Prawie całą masę wykładamy na jeden z placków, przykrywamy drugim, który smarujemy cieniutka warstwą kremu. Można posypać cukrem pudrem lub tarta czekoladą.
Ciasto z masą cytrynową
Przygotowujemy sypkie składniki i mieszamy je
Ciasto z masą cytrynową
Białka ubijamy z żółtka i cukrem i mieszamy z sypkimi składnikami
Ciasto z masą cytrynową
Przygotowujemy budyń cytrynowy i mieszamy go z żółtkami
Ciasto z masą cytrynową
Wykładamy krem cytrynowy na ciasto i przykrywamy drugim

Tagi:

ciasto mak