aninka

aninka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 194]

Ciasto z masą karmelową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne ciasto z masą karmelową

Ciasto z masą karmelową

Składniki:

Ciasto z masą karmelową

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 kopiasta szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 8 łyżek oleju
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

 

  • Masa karmelowa:
  • mleko skondensowne w puszce słodzone
  • 1 masło
  • 1 margaryna
  • 20 dkg mieszanych bakalii (orzechy, rodzynki, kokos, migdały)

 

  • Dodatkowo:
  • herbatniki
  • rum
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą karmelową
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i żółtka. Nadal ubijając dodawać olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Wylać ciasto na wyłożoną papierem formę i piec ok. 55 minut w temp. 170 stopni. Masa: Mleko w puszce gotować pod przykryciem we wodzie 2 godziny. Ostudzić. Masło i margarynę utrzeć, dodać zimny karmel z puszki i bakalie, utrzeć. Masę wyłożyć na biszkopt, następnie na wierzchu układać herbatniki maczane w rumie, jeden obok drugiego. Całość polać polewą czekoladową.