Sposób przygotowania:
Ciasto z masą mleczną i orzechami
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą stopniowo dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie, ale delikatnie łączymy. Masę przelewamy do kwadratowej tortownicy i pieczemy w temp. 180 st przez około 25-30 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu biszkopt dzielimy na dwa blaty, które nasączamy np. wodą z cukrem. Jeśli ciasto będzie dla dorosłych proponuję dodać %.
Masa mleczna:
Mleko 3,2% wlewamy do garna z grubym dnem. Dodajemy do niego cukier oraz cukier waniliowy i na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia, po czym wyłączamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Powoli dodajemy do niego zimy syrop z mleka i cukru, kilka kropli aromatu śmietankowego. Gdy składniki się połączą stopniowo dosypujemy mleko w proszku. Gotową masę przekładamy na jeden biszkoptowy blat.
Posypujemy go po wierzchu połową grubo posiekanych orzechów laskowych i przykrywamy drugim blatem.
Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową.
Polewa:
Czekolady łamiemy na kawałki. Przekładamy je do garnuszka i zalewamy mlekiem. Na wolnym ogniu cały czas mieszając rozpuszczamy czekolady. Gotową polewą polewamy ciasto.
Jeszcze ciepłą polewę posypujemy pozostałymi orzechami laskowymi.
Niestety nie mam ciasta w przekroju ponieważ było robione do przedszkola i jego krojenie było wykluczone.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą stopniowo dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie, ale delikatnie łączymy. Masę przelewamy do kwadratowej tortownicy i pieczemy w temp. 180 st przez około 25-30 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu biszkopt dzielimy na dwa blaty, które nasączamy np. wodą z cukrem. Jeśli ciasto będzie dla dorosłych proponuję dodać %.
Masa mleczna:
Mleko 3,2% wlewamy do garna z grubym dnem. Dodajemy do niego cukier oraz cukier waniliowy i na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia, po czym wyłączamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Powoli dodajemy do niego zimy syrop z mleka i cukru, kilka kropli aromatu śmietankowego. Gdy składniki się połączą stopniowo dosypujemy mleko w proszku. Gotową masę przekładamy na jeden biszkoptowy blat.
Posypujemy go po wierzchu połową grubo posiekanych orzechów laskowych i przykrywamy drugim blatem.
Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową.
Polewa:
Czekolady łamiemy na kawałki. Przekładamy je do garnuszka i zalewamy mlekiem. Na wolnym ogniu cały czas mieszając rozpuszczamy czekolady. Gotową polewą polewamy ciasto.
Jeszcze ciepłą polewę posypujemy pozostałymi orzechami laskowymi.
Niestety nie mam ciasta w przekroju ponieważ było robione do przedszkola i jego krojenie było wykluczone.
kołczu
misia5
Zapraszam:) W weekend robię, bo córka przeżyć nie mogła, że ciasta nie spróbowała:)
edytaha
marietta