Sposób przygotowania:
Ciasto z mięsem mielonym
Z przesianej mąki, soli, tłuszczu, jednego jaja i 150 ml zimnej wody wyrobić na gładko ciasto. Na godzinę włożyć do lodówki. W międzyczasie przygotować szpinak; umyty blanszować 5 minut w gotującej się wodzie, odcedzić, wycisnąć i grubo posiekać. Umytą paprykę pokroić w kostkę, posiekać czosnek. Wszystko razam wymieszać. Boczek pokroić w kostkę wymieszać z mielonym mięsem i posiekaną cebulą. Doprawić solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Rozwałkować 2/3 ciasta na grubość ok. 1 cm. Położyć we wcześniej namoczonym i nasmarowanym tłuszczem garnku rzymskim tak aby na brzegach formy pozostało nieco ciasta. Ciasto pokryć plastrami szynki, na to położyć połowę mieszanki warzywnej, następnie masy mięsnej. Ułożyć ponownie plastry szynki i pozostałe warzywa. Odstające na brzegach ciasto zagiąć do środka i posmarować roztrzepanym jajkiem (z dodatkowym żółtkiem). Pozostałe ciasto rozwałkować na wielkość formy, położyć na wierzchu ciasta.Na cieście zrobić dziurę do odparowania ( można ponacinać nożem ). Temperatura pieczenia 220 stopni, termoobieg 200, na 4 poziomie.