Ciasto z miodem przekładane kremem z manny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 równe części, rozwałkować, upiec osobno 3 placki. Ostudzić.

Ciasto z miodem przekładane kremem z manny

Składniki:

Ciasto z miodem przekładane kremem z manny

 

  • Ciasto:
  • 1 jajko,
  • 7 dag miodu,
  • 7 dag masła,
  • ½ szklanki cukru pudru,
  • 2-3 szklanki mąki krupczatki,
  • 1 łyżeczka sody spożywczej,
  • odrobina wody (wg potrzeby).
  • Krem:
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 20 dag masła,
  • 2 żółtka,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 –3 łyżki kaszy manny,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania:

Ciasto z miodem przekładane kremem z manny
Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 równe części, rozwałkować, upiec osobno 3 placki. Ostudzić.

Krem: na mleku ugotować gęstą kaszkę, wsypać wiórki kokosowe, wymieszać.

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch. Do masła dodawać po jednej łyżce kaszkę. Całość dokładnie ubić.

Upieczone i ostudzone placki przełożyć kremem. Wierzch ciasta również posmarować kremem, udekorować startą czekoladą.

Ciasto odstawić w chłodne miejsce i podawać następnego dnia.