alebabka

alebabka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 2]

Ciasto z mleka ryżowego

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Proste i pyszne ciasto. Wilgotne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu.

Ciasto z mleka ryżowego

Składniki:

Ciasto z mleka ryżowego

 

  • 2szkl. mąki
  • 1szkl. cukru trzcinowego
  • 0,5szkl. oleju
  • 1,5szkl. napoju ryżowego (lub zwykłego mleka)
  • 1 łyżki cynamonu
  • 3 łyżki konfitury jagodowej
  • cukier waniliowy
  • płaska łyżka sody
  • 3 czubate łyżki kakao
  • żurawina/posiekane orzechy/ (do wyboru)
  • świeże borówki ilość wg uznania

 

  • borówek bardzo dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wlewamy na blachę, ja użyłam foremek silikonowych. Na gorę

Sposób przygotowania:

Ciasto z mleka ryżowego
Wszystkie składniki oprócz borówek bardzo dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wlewamy na blachę, ja użyłam foremek silikonowych. Na gorę wykładamy borówki. Pieczemy przez około 40 - 50 minut w temperaturze 180C sprawdzając patyczkiem czy ciasto nie jest surowe w środku.

Tagi:

ciasto