Sposób przygotowania:
Ciasto z owocami jagodowymi
Porzeczki przebrać i opłukać.
CIASTO:
Utrzeć 25 dag miękiego masła z 25 dag cukru i 1 cukrem waniliowym. W trakcie ucierania wbić 2 jajka, wsypać łyżkami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać mleko. Wyłożyć ciasto na wysmarowaną tłuszczem blachę z piekarnika. Utrzeć na drugą warstwę ciasta resztę tłuszczu z 5 łyżkami cukru oraz drugim cukrem waniliowym. Wbić pozostałe jajka. Dodać budyń, sok i otartą skórkę cytryny. Wymieszać z twarożkiem, śmietaną kremówką i kwaśną śmietaną. Posmarować ciasto masą twarogową, posypać 2/3 wszystkich porzeczek. Piec około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stop. C. Kiedy placek ostygnie, przybrać malinami, jeżynami oraz resztą porzeczek. Posypać 3 łyżkami cukru pudru.
CIASTO:
Utrzeć 25 dag miękiego masła z 25 dag cukru i 1 cukrem waniliowym. W trakcie ucierania wbić 2 jajka, wsypać łyżkami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać mleko. Wyłożyć ciasto na wysmarowaną tłuszczem blachę z piekarnika. Utrzeć na drugą warstwę ciasta resztę tłuszczu z 5 łyżkami cukru oraz drugim cukrem waniliowym. Wbić pozostałe jajka. Dodać budyń, sok i otartą skórkę cytryny. Wymieszać z twarożkiem, śmietaną kremówką i kwaśną śmietaną. Posmarować ciasto masą twarogową, posypać 2/3 wszystkich porzeczek. Piec około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stop. C. Kiedy placek ostygnie, przybrać malinami, jeżynami oraz resztą porzeczek. Posypać 3 łyżkami cukru pudru.