agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

ciasto z pigwą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

ciasto z pigwą ciasto z pigwą

ciasto z pigwą

Składniki:

ciasto z pigwą

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200 g masła roślinnego
  • 6 jajek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Olejek rumowy
  • Masa budyniowa:
  • 2 szklanki mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • Dodatkowo: 1 puszka owoców pigwy
  • Tłuszcz do wysmarowania blaszki
  • Bułka tarta do wysmarowania foremki

Sposób przygotowania:

ciasto z pigwą
Ciasto: masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym żółtku, mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywną pianę z białek. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blaszkę. Do drugiej części ciasta dodać kakao i wodę, utrzeć. Do obu ciast dodać olejek.
Masa budyniowa: w części mleka rozpuścić mąkę. Pozostałe mleko zagotować. Wlać mleko z mąką. Ugotować budyń. Ostudzony budyń dodawać stopniowo do masła, ucierając do uzyskania puszystej masy.
Ciasto z pigwą: na jasne ciasto wyłożyć ciemne. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Posmarować masą budyniową.