aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne i efektownie wyglądające ciacho.

Ciasto z rodzynkami

Składniki:

Ciasto z rodzynkami

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • Krem:
  • 1,5 szkl mleka
  • 1 szkl cukru
  • Cukier waniliowy
  • Budyń waniliowy
  • 5 żółtek
  • 1 margaryna
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki wódki
  • Dodatkowo:
  • 10 dag rodzynek w czekoladzie
  • Cukier puder do dekoracji
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • 40 dag nadziewanych pierniczków w czekoladzie

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z rodzynkami
Biszkopt: Białka ubijamy, dodając cukier i żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do ubitych białek. Delikatnie mieszamy. Dajemy do formy 25/36 i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Chłodny przekrawamy na pół. W górnej części wykrawamy kółka literatką. Krem: Budyń i żółtka mieszamy w szklance mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami, na gotujące wlewamy żółtka i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Ucieramy z margaryną, dodajemy wódkę, kakao i kawę. Miksujemy. Przełożenie: Biszkopt- powidło śliwkowe-połowa masy- pierniczki układamy jeden koło drugiego- reszta masy- biszkopt z otworami- w otwory dajemy rodzynki a na rodzynki kładziemy z powrotem wycięte kółeczka z biszkopta. Dekorujemy cukrem pudrem.