Sposób przygotowania:
Ciasto z suszonymi jabłkami
Jajka utrzeć z cukrem na puszysta masę, kolejno na przemiennie dodawać (nie przerywając ucierania) małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko, jako ostatnią wlewać powoli oliwę. Dodać aromat i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć lekko płynną konsystencję. Gotowe wlać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta układać równo, aby przylegały do siebie krążki ususzonych jabłek, a w otwór krążka włożyć po jednej borówce. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180°C i piec 30-40 minut. Wyciągnąć, ostudzić i przekroić na pół. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, jak zacznie tężeć dodać wraz z sokiem z cytryny do serków homogenizowanych. Wymieszać i taką masą przełożyć nasze ciasto. Wierzch ciasta polać polewą przygotowaną z rozpuszczonej czekolady i mleka. Posypać perełkami.