aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne ciasto rewelacja dla sezonu wiśniowego . Lubię to ciasto często do niego powracam :) Polecam!

Ciasto z wiśniami

Składniki:

Ciasto z wiśniami

 

  • Ciasto:
  • 6 szkl mąki
  • 37,5 dag margaryny
  • 1,5 szkl śmietany
  • 9 żółtek
  • 1,25 szkl cukru pudru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pianka:
  • 9 łyżek cukru
  • 4,5 kisieli wiśniowych
  • Wiśnie
  • Masa:
  • 2 budynie waniliowe
  • 20 dag masła
  • 3 szkl mleka

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z wiśniami
Ciasto: Z mąki, proszku do pieczenia, cukru pudru, żółtek, śmietany, margaryny robimy ciasto. Dzielimy na sześć części. Trzy wykładamy do blaszek 25/36. Pianka: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Pod koniec dajemy kisiele. Dzielimy na trzy części. Na ciasto dajemy pianę na nią trochę wiśni i przykrywamy jedną częścią zostawionego ciasta. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Tak robimy pozostałe ciasta. Masa: Dwie szklanki mleka zagotowujemy. W pozostałym mieszamy budynie i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy budyń. Studzimy. Łączymy z utartym wcześniej masłem. Ciasto przekładamy masą i dekorujemy dowolnie.

Tagi:

ciasto