Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Ciasto trochę pracochłonne, ale efekt końcowy jest znakomity. Warto go przygotować. Ciasto na każdą okazję. Polecam!!!

Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym

 

  • Biszkopt ciemny:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki octu
  • Biszkopt jasny:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki octu
  • Wkładka serowa:
  • 500g sera białego
  • 5 jajek
  • 150g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100g margaryny
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • Masa brzoskwiniowa:
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
  • Masa budyniowa:
  • 500ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 kostka masła
  • Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa
  • kolorowe perełki

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym
Biszkopt ciemny: Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania naprzemiennie dodawać żółtka oraz cukier. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlewać olej. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać ocet i wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę (wym. 24cmx24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 170 stopni. Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodawać olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 170 stopni. Wkładka serowa: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać po jednym żółtku. Dokładnie utrzeć. Dodać zmielony ser oraz budyń. Utrzeć. Białka ubić na sztywno. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 40 minut w temperaturze 170 stopni. Masa brzoskwiniowa: Brzoskwinie razem z syropem zmiksować blenderem. Mus przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Wsypać galaretki, wymieszać i odstawić do przestudzenia. Masa budyniowa: Z mleka odlać 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotować. W odlanym mleku wymieszać budynie oraz cukier. Masę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać, gotować 2 minuty. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu. Utrzeć. Na ciemny biszkopt wyłożyć połowę masy budyniowej, wyrównać. Położyć ciasto serowe. Na cieście serowym rozsmarować drugą część masy budyniowej. Na to wyłożyć gęstą masę brzoskwiniową, wyrównać. Wierzch przykryć biszkoptem jasnym. Polewę czekoladową przygotować według przepisu na opakowaniu. Gęstą polewę rozsmarować na wierzchu ciasta. Całość posypać kolorowymi perełkami.
Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym
Najpierw pieczemy biszkopty jasny i ciemny.
Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym
Przygotowujemy masę serową. Wykładamy na blaszkę i pieczemy.
Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym
Z brzoskwini i galaretek przygotowujemy masę brzoskwiniową.
Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym
Przygotowujemy masę budyniową. Przekładamy ciasto.