Sposób przygotowania:
Ciasto ze śliwami i cynamonową kruszonką
Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Przesianą mąkę siekamy z pokrojonym na płatki miękkim masłem, aż powstaną małe grudki. Następnie dodajemy cukier i cynamon. Zlepiamy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. CIASTO: Do przesianej mąki dodajemy zmielone migdały, masło pokrojone na plasterki, cukier, cukier waniliowy, żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Składniki siekamy nożem, aż powstaną niewielkie grudki. Zagniatamy szybko kruche ciasto, zawijamy w folię, po czym schładzamy przez 30 minut w lodówce. Rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 1 cm, układamy na natłuszczonej i posypanej bułką tartą blasze. Na wierzchu układamy połówki śliwek przekrojoną stroną do góry. Schłodzoną kruszonkę ścieramy na tarce z dużymi otworami wprost na rozłożone śliwki. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 45 minut na złoty kolor. Gdy ostygnie, możemy udekorować je lukrem.