Sposób przygotowania:
Ciasto ze sliwkami i kruszonka
Przygotowanie ciasta: 250 gram maki polaczyc z 125 gram masla,75 gram cukru, cukrem wanil., jajkiem i skorka starta z cytryny. Ciastem wylozyc tortownice , zrobic ok.3 cm. rant i wlozyc do lodowki. Wykonanie kruszonki: 125 gram masla stopic, ostudzic i nastepnie wymieszac z 175 gram maki, 75 gram cukru, szczypta soli i cynamonu, odstawic. Wykonanie nadzienia: Sok i 100 gram cukru oraz przyprawe do piernikow wlozyc do garnka i zagotowac. Dodac umyte, wypestkowane polowki sliwek i gotowac 5 min. Budynie rozpuscic w 1/2 szklance wody i wmieszac do sliwek. Odstawic do ostygniecia. Ciasto wyciagnac z lodowki, ponakluwac widelcem, wlac nadzienie sliwkowe a na gore dodac kruszonke. Piec 90 min. w temp. 175°C. Odstawic na kilka godzin do ostygniecia-nie kroic cieplego ciasta bo nadzienie bedzie lejace.
Jojo
eli_555
msewka