mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ciasto Zielone jabłuszko

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Lekkie, orzeźwiające i pyszne ciasto z kremem i jabłkami zanurzonymi w galaretce:)

Ciasto Zielone jabłuszko Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto Zielone jabłuszko

 

 

 

  • Masa jabłkowa:
  • 3 galaretki zielone
  • 5-6 dużych jabłek

 

  • Krokant:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g kokosu

Sposób przygotowania:

Ciasto Zielone jabłuszko
Krem: W jednej szklance mleka mieszam mąkę pszenną i zwykłą. Resztę mleka doprowadzam do zagotowania z cukrem i cukrem waniliowym. Wlewam mieszankę mleczno-mączną do gotującego się mleka i gotuję gęsty budyń. Odstawiam do ostudzenia. Miękkie masło ucieram na puszystą masę, dodaję po łyżce zimny budyń i dalej ucieram. Jabłka: Jabłka obieram, ścieram na tarce na dużych oczkach, skrapiam sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Galaretki rozpuszczam w litrze gorącej wody. Do zimnej galaretki dodaję starte jabłka, mieszam. Na biszkopt wykładam połowę kremu budyniowo-maślanego, wyrównuję. Wykładam na krem tężejącą galaretkę jabłkami. Wstawiam do lodówki. Wykładam na galaretkę resztę kremu, wyrównuję. Krokant: Na patelni roztapiam masło, dodaję wiórki i cukier, smażę całość kilka minut na małym ogniu do lekkiego zrumienienia. Ostudzony kokos wykładam równomiernie na krem. Wstawiam ciasto do lodówki.
Ciasto Zielone jabłuszko
W misce miksuję masło, dodaję zimny budyń i dalej miksuję
Ciasto Zielone jabłuszko
Na biszkopt wykładam krem budyniowo-maślany
Ciasto Zielone jabłuszko
Jabłka obieram i ścieram na tarce na dużych oczkach
Ciasto Zielone jabłuszko
Na krem wykładam tężejącą galaretkę wymieszaną ze startymi jabłkami