Sposób przygotowania:
Ciasto Zielone jabłuszko
Krem: W jednej szklance mleka mieszam mąkę pszenną i zwykłą. Resztę mleka doprowadzam do zagotowania z cukrem i cukrem waniliowym. Wlewam mieszankę mleczno-mączną do gotującego się mleka i gotuję gęsty budyń. Odstawiam do ostudzenia. Miękkie masło ucieram na puszystą masę, dodaję po łyżce zimny budyń i dalej ucieram. Jabłka: Jabłka obieram, ścieram na tarce na dużych oczkach, skrapiam sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Galaretki rozpuszczam w litrze gorącej wody. Do zimnej galaretki dodaję starte jabłka, mieszam. Na biszkopt wykładam połowę kremu budyniowo-maślanego, wyrównuję. Wykładam na krem tężejącą galaretkę jabłkami. Wstawiam do lodówki. Wykładam na galaretkę resztę kremu, wyrównuję. Krokant: Na patelni roztapiam masło, dodaję wiórki i cukier, smażę całość kilka minut na małym ogniu do lekkiego zrumienienia. Ostudzony kokos wykładam równomiernie na krem. Wstawiam ciasto do lodówki.
izabela11111
mela25
mela25
oj sorki widze w składnikach biszkopt :)