SUPERPRZEPIS

Ciasto z kremem i gruszkami w winnej galaretce

  • 1
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Ciasto z kremem i gruszkami w winnej galaretce

Kakaowy biszkopt, a na nim krem budyniowy na bazie śmietanki kremówki z ziarenkami prawdziwej wanilii. Całość wieńczą gruszki gotowane i zatopione w galaretce z białego wina. Ciasto jest delikatne o przyjemnym owocowym smaku z nutą wanilii.

Składniki:

Ciasto z kremem i gruszkami w winnej galaretce

GRUSZKI W WINIE:

  • 2 szklanki wina białego wytrawnego
  • 1/2 szklanki wody
  • 4-5 goździków
  • 3 gruszki słodkie, twarde
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • wiśnie z nalewki

BISZKOPT:

KREM BUDYNIOWO - ŚMIETANKOWY:

  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem i gruszkami w winnej galaretce

GRUSZKI:

Ciasto z kremem i gruszkami w winnej galaretce
Gruszki odstawić w winnej zalewie na parę godzin.

Gruszki obrać i pokroić na ósemki wycinając gniazda nasienne. Wino zagotować z wodą i goździkami. Włożyć cząstki gruszek i gotować 5 min. Odstawić wszystko do wystudzenia.

BISZKOPT:

Ciasto z kremem i gruszkami w winnej galaretce
Do ubitych białek dodać po jednym żółtku.

Mąki przesiać i wymieszać z kakao. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ustawić mikser na najwyższe obroty i wsypywać porcjami cukier. Kiedy całkiem się rozpuści zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać mąkę z kakao, delikatnie wmieszać w masę. Wylać do formy o średnicy 25cm z krążkiem papieru na dnie. Nie smarować brzegów. Piec w 160*C przez 30min. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i z wysokości ok 50cm upuścić na podłogę. Wystudzić w formie.

ETAP 3:

Ciasto z kremem i gruszkami w winnej galaretce
Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą.

Szklankę mleka zagotować razem cukrem i cukrem waniliowym. W 1/2 szklanki mleka rozprowadzić proszek budyniowy i wlać do gotującego się mleka. Ugotować bardzo gęsty budyń. Przykryć folią aluminiową i odstawić do wystudzenia.

ETAP 4:

Ciasto z kremem i gruszkami w winnej galaretce
Do zmiksowanego mascarpone dodać zimny budyń.

Żelatynę namoczyć w wodzie, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Zimną kremówkę ubić i wlać cienkim strumyczkiem przestudzoną żelatynę. Mascarpone ubić i zmiksować z wystudzonym budyniem.

ETAP 5:

Ciasto z kremem i gruszkami w winnej galaretce

Wmieszać ubitą kremówkę.
Biszkopt wyjąć z foremki, ściągnąć papier i włożyć z powrotem. Nałożyć krem.
Gruszki odsączyć na sitku, wyjmując goździki i pociąć na jeszcze mniejsze cząstki. Układać na kremie, a na brzegach wcisnąć wiśnie.

Po odsączeniu gruszek, wina powinno zostać 400 ml. Jeżeli jest mniej dolać przegotowaną wodę. Odlać 1/2 szklanki płynu i rozpuścić w nim żelatynę. Połączyć z resztą wina. Kiedy zacznie tężeć, zalać gruszki. Odstawić do lodówki. Smacznego :)