Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Ciasto "Stefania"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne a zarazem bardzo błyskawiczne ciasto z gotowych herbatników, masy grysikowej z dodatkiem kakao, gorzkiej czekolady, bakalii. Polane pyszną polewą czekoladową, posypane kolorowymi cukiereczkami jest wyjątkowo piękne i smaczne.

Ciasto "Stefania"

Składniki:

Ciasto "Stefania"

na masę grysikową:

  • 1 litr mleka
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl.kaszy manny
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 kopiate łyżki kakao
  • 2 garście żurawiny
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 3 -4 łyżki wiórek kokosowych
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

do dekoracji :

  • 2 torebki gotowej polewy czekoladowej (gorzkiej)
  • wiórki kokosowe i kolorowe cukiereczki czekoladowe do dekoracji

dodatkowo:

  • 1 duża paczka herbatników

Sposób przygotowania:

Ciasto "Stefania"

Przygotowanie masy grysikowej:

Ciasto"Stefania"
Z mleka, kaszy manny, cukrów, margaryny, kakao ugotować gęstą masę

Do garnka dać mleko,cukry,margarynę -zagotować. Na gotujące się mleko powoli wsypywać kaszę mannę ciągle mieszać.

Gdy masa zgęstnieje dodać kakao,bakalie,wymieszać. Zdjąć z ognia,dodać połamaną gorzką czekoladę i mieszać do rozpuszczenia.

Etap końcowy :

Ciasto"Stefania"
Warstwę herbatników polać polewą czekoladową i ozdobić wiórkami kokosowymi i czekoladowymi cukiereczkami

Herbatnikami wyłożyć blaszkę. Na herbatniki wylać gorącą masę grysikową, rozsmarować równo. Na wierzchu ułożyć równą warstwę herbatników.

Ciasto polać gorącą polewą przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Posypać ją wiórkami kokosowymi i kolorowymi czekoladowymi cukiereczkami. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.

Podawać schłodzone i pokrojone w kwadraciki.

Tagi:

ciasto deser