Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciato z masą kawową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ciasta biszkoptowe można piec z różnymi dodatkami.

Ciato z masą kawową

Składniki:

Ciato z masą kawową

 

  • 9 jajek
  • 9 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżkę cukru waniliowego
  • MASA KAWOWA
  • 20 dag margaryny
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki kawy mielonej
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka spirytusu
  • 2 tabliczki czekolady deserowej

 

 

Sposób przygotowania:

Ciato z masą kawową
Białka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając dodawać stopniowo po jednym żółtku. Masę jajeczną podzielić na trzy części. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Do jednej części masy jajecznej dodać 1/3 część mąki, wymieszać. Do drugiej części wsypać połowę pozostałej mąki wymieszanej z kakao. Do ostatniej porcji wsypać resztę mąki wymieszaną z kawą. Upiec trzy oddzielne biszkopty w piekarniku nagrzanym do temp 170 stopni, czas pieczenia około 15-20 minut. MASA. Do miski wbić jajka dodać cukier i cukier waniliowy, ubić na parze do białości. Następnie zdjąć z garnka i ubijać do ostudzenia. Margarynę utrzeć dodając stopniowo ubitą masę jajeczną. Pod koniec dodać kawę i spirytus. Gotową masą przekładać ciasta biszkoptowe. Wierzch oblać rozpuszczoną czekoladą.