jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Cieciorka z kaszą pęczak i jarmużem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie wzbogacone kaszą i cieciorką oraz jarmużem, same zdrowe składniki. Jest to obiad syty i zdrowy.

Cieciorka z kaszą pęczak i  jarmużem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Cieciorka z kaszą pęczak i jarmużem

 

Sposób przygotowania:

Cieciorka z kaszą pęczak i jarmużem
Jarmuż opłukać i zblanszować około 3-4 minuty, ostudzić, odkroić grube łodygi i pokroić drobniej.

Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę z czosnkiem na maśle klarowanym.

Dodać jarmuż i dusić około 5 minut. Przyprawić solą czosnkową, tymiankiem i pieprzem.

Ciecierzycę opłukać i zalać zimną wodą na noc, następnego dnia ugotować z dodatkiem kilku goździków do miękkości, posolić pod koniec gotowania.

Kaszę ugotować w osolonej lekko wodzie w osobnym naczyniu do miękkości.

Przełożyć ugotowaną, osączoną ciecierzycę do jarmużu na patelnie i wymieszać, podgrzać razem.

Dołożyć ugotowaną kaszę pęczak, przyprawić do smaku, wymieszać i podawać ciepłe danie.
Cieciorka z kaszą pęczak i  jarmużem
Jarmuż opłukać i zblanszować około 2-3 minuty
Cieciorka z kaszą pęczak i  jarmużem
Kaszę ugotować w wodzie z dodatkiem soli
Cieciorka z kaszą pęczak i  jarmużem
jarmuż poddusić z cebulką i czosnkiem około 5 minut
Cieciorka z kaszą pęczak i  jarmużem
Do jarmużu dodać ciecierzycę i wymieszać ,podgrzać
Cieciorka z kaszą pęczak i  jarmużem
Dołożyć do całości kszę ugotowaną i przyprawić do smaku .

Tagi:

danie jarmuż