Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Cielęcina marengo

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wykwintna Cielęcina marengo

Cielęcina marengo

Składniki:

Cielęcina marengo

 

  • 1 1/2 kg łopatki cielęcej
  • 200 g pieczarek
  • 4 pomidory + łyżka koncentratu
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 24 oliwki zielone
  • 1/2 l białego wina wytrawnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka pietruszki zielonej
  • tymianek, rozmaryn, bazylia
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

Cielęcina marengo
Wyjąć pestki z oliwek. Namoczyć oliwki w ciepłej wodzie, by odciągnąć sól. Na wolnym ogniu obsmażyć na 2 łyżkach oleju cielęcinę pokrajaną w kawałki. Gdy będzie zrumieniona, wyjąć i zachować w cieple. W tym samym tłuszczu przesmażyć cebulę grubo pokrojoną, kiedy będzie już przezroczysta, dodać obrane pomidory, bez pestek, i posiekany czosnek. Zmyć dno garnka sosem z pomidorów, aby zebrać cały sok ze smażenia. Do miękkich już pomidorów dodać wino i surowe pieczarki pokrajane na ćwiartki, koncentrat, zioła, sól, pieprz, cukier. Przykryć, wolno dusić przez 25 min. Jeżeli zioła były w gałązkach, wyjąć je, dołożyć cielęcinę, przykryć i dusić jeszcze 50 min. Na 10 min. przed końcem duszenia wrzucić oliwki. Podawać potrawę posypaną zieloną pietruszką. Cielęcinę tę podaje się często z kiełbaskami z rusztu lub z boczkiem wędzonym z rusztu.

Tagi:

mięso danie