Cięlecina w sosie tatarskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przyrządzić cielęcine w sosie tatarskim

Cięlecina w sosie tatarskim

Składniki:

Cięlecina w sosie tatarskim

 

 

  • Do marynaty
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka pikantnej musztardy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml. oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz

 

  • Do sosu
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1/2 łyżeczki musztardy kremskiej
  • 10 dag grzybów marynowanych
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • Sól, pieprz i cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Cięlecina w sosie tatarskim
Majonez wymieszać razem ze śmietana i musztardą, dodać osączone i pokrojone na drobną kostkę grzyby, ogórki i szczypiorek.Sos przyprawić solą i pieprzem. Do garnka włożyć umyte mięso i obraną włoszczyznę. Dodać liść laurowy wsypać ziele angielskie ziarna pieprzu. Wlać wodę by mięso było całe przykryte i doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 40 minut. Po tym czasie garnek zdjąć z ognia i mięso wystudzić w wywarze, następnie mięso wyciągnąć i pokroić w plasterki oraz położyć do półmisku. Następnie przygotować marynatę. Oliwę utrzeć z sokiem z cytryny, musztardą, cukrem, zmiażdżonym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Powstałym sosem polać cielęcinę przykryć folią i odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Mięso podawać z sosem tatarskim.