Sposób przygotowania:
Cielęcina z pieczarkami 1
Cielęcinę umyć, drobno posiekać. Wymieszać razem ze śmietaną i pokrojoną cebulą, posolić. Do głębokiego naczynia wlać łyżkę oleju, włożyć mięso, skropić kolejną łyżką oleju, przykryć folią aluminiową, by nie wyschło. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec około 25 minut. Sparzone pomidory obrać ze skórki, przekroić na połówki i posolić. Pieczarki oczyścić, wyciąć trzonki, kapelusze wypłukać, sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, pokroić na paski, posolić, wymieszać z połową zielonej pietruszki. Wyjąć naczynie z cielęciną, ułożyć na niej pieczarki, skrapiając pozostałym olejem. Umieścić na wierzchu jedną warstwę pomidorów, dodać pieprz do smaku. Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać bez przykrycia jeszcze 10 minut. Po wyjęciu posypać resztą zielonej pietruszki. Przygotowanie dania nie powinno nastręczać żadnych problemów nawet najmniej doświadczonym gospodyniom. Proponuję podać je z młodymi ziemniaczkami.