Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Cielęcina z sosem z tuńczyka

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Oczyszczoną i umytą cielęcinę ładnie uformować i związać, a następnie

Cielęcina z sosem z tuńczyka

Składniki:

Cielęcina z sosem z tuńczyka

 

  • 2,5 kg cielęciny
  • 20 filetów anchois
  • 5 listków laurowych
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 3 zielone selery
  • 4 gałązki pietruszki
  • 3 goździki
  • 125 g białego wytrawnego wina
  • 250 d tuńczyka z puszki
  • 2 łyżki kaparów
  • 200 g majonezu
  • cytryna
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Cielęcina z sosem z tuńczyka
Oczyszczoną i umytą cielęcinę ładnie uformować i związać, a następnie naszpikować ukośnie filetami anchois. Włożyć mięso do garnka, dołożyć wszystkie jarzyny i przyprawy, wino, sól, pieprz, dolać wody aby  ledwo przykryła mięso i postawić na ogniu. Po zagotowaniu wyszumowac, zmniejszyć ogień. Gotować około 2 godzin. Gdy mięso będzie miękkie, odstawić do ostygnięcia. Przygotowac sos: w moździerzu utrzeć tuńczyka, 10 filetów anchois, kapary z sokiem z cytryny i niewielką ilością pieprzu. Dodać majonez. Gdyby sos był zbyt gęsty mozna dodac nieco smaku z cielęciny. Cielęcinę pokrajac w cienkie plastry, ułożyć na półmisku, przykryć sosem i ubrać plasterkami cytryny i kaparami. Podawać z sałatą z oliwek lub sałatką z ryżu - na zimno