Sposób przygotowania:
Cielęcina z sosem z tuńczyka
Oczyszczoną i umytą cielęcinę ładnie uformować i związać, a następnie naszpikować ukośnie filetami anchois. Włożyć mięso do garnka, dołożyć wszystkie jarzyny i przyprawy, wino, sól, pieprz, dolać wody aby ledwo przykryła mięso i postawić na ogniu. Po zagotowaniu wyszumowac, zmniejszyć ogień. Gotować około 2 godzin. Gdy mięso będzie miękkie, odstawić do ostygnięcia. Przygotowac sos: w moździerzu utrzeć tuńczyka, 10 filetów anchois, kapary z sokiem z cytryny i niewielką ilością pieprzu. Dodać majonez. Gdyby sos był zbyt gęsty mozna dodac nieco smaku z cielęciny. Cielęcinę pokrajac w cienkie plastry, ułożyć na półmisku, przykryć sosem i ubrać plasterkami cytryny i kaparami. Podawać z sałatą z oliwek lub sałatką z ryżu - na zimno