Sposób przygotowania:
Cielęcina ze szpinakiem
Mieso kroimy na plastry troche grubsze niz na bitki,lekko posypujemy pieprzem i galka,obsmazamy na silnie rozgrzanejoliwie z maslem.Jak juz bedzie wychodzil(pienil sie) sok z miesa,wrzucamy posiekany czosnek,posiekana pietruszke i mieszamy calosc po czym wlewamy sos sojowy i przykrywamy na 3 min.W tym czasie kroimy szpinak na duze kawalki(lisc na pol lub na 3) i wrzucamy do miesa,dodajemy tez polowe wody,po kolejnych 5 minutach dodajemy smietane i lekko nalezy przemieszac calosc.Trzymamy pod przykryciem na wolnym ogniu ok.30-40 min.Wyciskamy sok z cytryny(moze byc z 2) dodajemy jajko i trzepiemy razem, dodajac nastepnie pozostala wode przegotowana(wyrownanie temperatury)caly czas utrzepujac, zeby jajko sie nie scielo-miksture wlewamy do naszej potrawy i wstrzasamy garnkiem 2-3 razy, zeby sos sie w miare rownomiernie rozprowadzil.Wylaczamy palnik i podajemy najlepiej z kasza lub puree.
misia53
Mikrula
robertjankopp