Mikrula

Mikrula

Starszy Kucharz
[Przepisów: 34]

Cielęcina ze szpinakiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaki kuchni greckiej...;)

Cielęcina ze szpinakiem

Składniki:

Cielęcina ze szpinakiem

 

  • ok.1 kg cieleciny
  • szpinak(pelna reklamowka jedn.)
  • 5 zabk.czosnku
  • 5-6 galazek pietruszki
  • 1/3 szkl.oliwy
  • 1 lyzka masla
  • 1 szkl sosu sojowego TAO TAO
  • 3 lyzki kremowki
  • ok.0,5 l wody
  • cytryna
  • 1 jajko
  • pieprz bialy
  • galka muszkat.

Sposób przygotowania:

Cielęcina ze szpinakiem
Mieso kroimy na plastry troche grubsze niz na bitki,lekko posypujemy pieprzem i galka,obsmazamy na silnie rozgrzanejoliwie z maslem.Jak juz bedzie wychodzil(pienil sie) sok z miesa,wrzucamy posiekany czosnek,posiekana pietruszke i mieszamy calosc po czym wlewamy sos sojowy i przykrywamy na 3 min.W tym czasie kroimy szpinak na duze kawalki(lisc na pol lub na 3) i wrzucamy do miesa,dodajemy tez polowe wody,po kolejnych 5 minutach dodajemy smietane i lekko nalezy przemieszac calosc.Trzymamy pod przykryciem na wolnym ogniu ok.30-40 min.Wyciskamy sok z cytryny(moze byc z 2) dodajemy jajko i trzepiemy razem, dodajac nastepnie pozostala wode przegotowana(wyrownanie temperatury)caly czas utrzepujac, zeby jajko sie nie scielo-miksture wlewamy do naszej potrawy i wstrzasamy garnkiem 2-3 razy, zeby sos sie w miare rownomiernie rozprowadzil.Wylaczamy palnik i podajemy najlepiej z kasza lub puree.