Sposób przygotowania:
Ciemne ciasto borówkowo - gruszkowe z kardamonem1.
Przygotowałam miskę, do której wbiłam 3 jajka wiejskie oraz wsypałam cukier trzcinowy. Składniki te zmiksowałam na jednolitą masę.
2.
Następnie wzięłam mąkę krupczatkę oraz proszek do pieczenia i wsypałam do zmiksowanej masy, cały czas miksując.
3.
Teraz dosypałam mielony kardamon oraz ciemne kakao. Znowu miksowałam składniki.
4.
Kolejno wlałam olej z pestek winogron, z racji tego że ma neutralny smak. Cały czas miksowałam składniki.
5.
Dosypałam także mąkę migdałową, która dodała dodatkowego aromatu. Znowu wszystko zmiksowałam.
6.
Gruszki umyłam, następnie obrałam ze skóry i wydrążyłam gniazda nasienne. Później pokroiłam w dużą kostkę i dodałam do ciasta. Teraz wymieszałam wszystko łyżką drewnianą.
7.
Średnią tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia. Następnie przelałam ciasta. Ułożyłam na wierzchu borówki amerykańskie. Wcześniej nagrzałam piekarnik do 180 stopni C i wstawiłam tortownicę z ciastem na około 50 minut.
8.
Ostudzone ciasto pokroiłam na kawałki.
9.
Smacznego !