Sposób przygotowania:
Ciemne ciasto borówkowo - gruszkowe z kardamonem1.
 
Przygotowałam miskę, do której wbiłam 3 jajka wiejskie oraz wsypałam cukier trzcinowy. Składniki te zmiksowałam na jednolitą masę.
2.
 
Następnie wzięłam mąkę krupczatkę oraz proszek do pieczenia i wsypałam do zmiksowanej masy, cały czas miksując.
3.
 
Teraz dosypałam mielony kardamon oraz ciemne kakao. Znowu miksowałam składniki.
4.
 
Kolejno wlałam olej z pestek winogron, z racji tego że ma neutralny smak. Cały czas miksowałam składniki.
5.
 
Dosypałam także mąkę migdałową, która dodała dodatkowego aromatu. Znowu wszystko zmiksowałam.
6.
 
Gruszki umyłam, następnie obrałam ze skóry i wydrążyłam gniazda nasienne. Później pokroiłam w dużą kostkę i dodałam do ciasta. Teraz wymieszałam wszystko łyżką drewnianą.
7.
 
Średnią tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia. Następnie przelałam ciasta. Ułożyłam na wierzchu borówki amerykańskie. Wcześniej nagrzałam piekarnik do 180 stopni C i wstawiłam tortownicę z ciastem na około 50 minut.
8.
 
Ostudzone ciasto pokroiłam na kawałki.
9.
 
Smacznego !
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
