Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 325]

Ciemne ciasto borówkowo - gruszkowe z kardamonem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto w smaku jest wilgotne, dodatkowo kardamon dodaje oryginalnego smaku. Tym razem upiekłam je z dodatkiem świeżych gruszek oraz borówek amerykańskich. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub też zrobić polewę czekoladową.

Ciemne ciasto borówkowo - gruszkowe z kardamonem

Składniki:

Ciemne ciasto borówkowo - gruszkowe z kardamonem

 

Sposób przygotowania:

Ciemne ciasto borówkowo - gruszkowe z kardamonem

1.

Ciemne ciasto borówkowo - gruszkowe z kardamonem
Wbicie do miski całych jajek i dosypanie cukru trzcinowego

Przygotowałam miskę, do której wbiłam 3 jajka wiejskie oraz wsypałam cukier trzcinowy. Składniki te zmiksowałam na jednolitą masę.

2.

Ciemne ciasto borówkowo - gruszkowe z kardamonem
Wsypanie mąki krupczatki oraz proszku do pieczenia

Następnie wzięłam mąkę krupczatkę oraz proszek do pieczenia i wsypałam do zmiksowanej masy, cały czas miksując.

3.

Ciemne ciasto borówkowo - gruszkowe z kardamonem
Wsypanie mielonego kardamonu i ciemnego kakao

Teraz dosypałam mielony kardamon oraz ciemne kakao. Znowu miksowałam składniki.

4.

Ciemne ciasto borówkowo - gruszkowe z kardamonem
Wlanie oleju z pestek winogron i zmiksowanie

Kolejno wlałam olej z pestek winogron, z racji tego że ma neutralny smak. Cały czas miksowałam składniki.

5.

Ciemne ciasto borówkowo - gruszkowe z kardamonem
Wsypanie mąki migdałowej i zmiksowanie

Dosypałam także mąkę migdałową, która dodała dodatkowego aromatu. Znowu wszystko zmiksowałam.

6.

Ciemne ciasto borówkowo - gruszkowe z kardamonem

Gruszki umyłam, następnie obrałam ze skóry i wydrążyłam gniazda nasienne. Później pokroiłam w dużą kostkę i dodałam do ciasta. Teraz wymieszałam wszystko łyżką drewnianą.

7.

Ciemne ciasto borówkowo - gruszkowe z kardamonem

Średnią tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia. Następnie przelałam ciasta. Ułożyłam na wierzchu borówki amerykańskie. Wcześniej nagrzałam piekarnik do 180 stopni C i wstawiłam tortownicę z ciastem na około 50 minut.

8.

Ciemne ciasto borówkowo - gruszkowe z kardamonem

Ostudzone ciasto pokroiłam na kawałki.

9.

Ciemne ciasto borówkowo - gruszkowe z kardamonem

Smacznego !