IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Ciemne ciasto z Sheridan's

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Smaczne ciasto z masą czekoladową oraz subtelną nutką alkoholu z likieru kawowego.

Ciemne ciasto z Sheridan's Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciemne ciasto z Sheridan's

 

  • CIASTO
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy korzennej
  • MASA
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 3 łyżki likieru Sheridan`s
  • 1 czekolada gorzka
  • 1 łyżka mleka

 

  • posypka czekoladowa
  • różyczki z opłatka

 

Sposób przygotowania:

Ciemne ciasto z Sheridan's
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier a następnie żółtka. Mąki oraz kakao i przyprawę korzenną mieszamy razem, a następnie przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 min w temp. 170'C. Jajka ubijamy z cukrem nad parą wodną do białości oraz do podwojenia objętości. Ostawiamy do przestygnięcia.



Czekoladę łamiemy na mniejsze kostki, dodajemy 1 łyżkę mleka i rozpuszczamy. Pozostawiamy do przestygnięcia. Margarynę miksujemy do białości dodając po łyżce masę czekoladową a na koniec masę jajeczną oraz likier. Gotowy krem schładzamy ok 30 min.Ciasto kroimy na dwa płaty. Przekładamy 3/4 kremem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch ciasta i dekorujemy posypką czekoladową oraz różyczkami z opłatka. Smacznego !!
Ciemne ciasto z Sheridan's
Pieczemy ciasto a następnie dzielimy go na dwa płaty
Ciemne ciasto z Sheridan's
Ciasto przekładamy kremem czekoladowym oraz posypujemy posypką