Sposób przygotowania:
Ciemne ciasto z Sheridan's
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier a następnie żółtka. Mąki oraz kakao i przyprawę korzenną mieszamy razem, a następnie przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 min w temp. 170'C. Jajka ubijamy z cukrem nad parą wodną do białości oraz do podwojenia objętości. Ostawiamy do przestygnięcia.
Czekoladę łamiemy na mniejsze kostki, dodajemy 1 łyżkę mleka i rozpuszczamy. Pozostawiamy do przestygnięcia. Margarynę miksujemy do białości dodając po łyżce masę czekoladową a na koniec masę jajeczną oraz likier. Gotowy krem schładzamy ok 30 min.Ciasto kroimy na dwa płaty. Przekładamy 3/4 kremem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch ciasta i dekorujemy posypką czekoladową oraz różyczkami z opłatka. Smacznego !!
Czekoladę łamiemy na mniejsze kostki, dodajemy 1 łyżkę mleka i rozpuszczamy. Pozostawiamy do przestygnięcia. Margarynę miksujemy do białości dodając po łyżce masę czekoladową a na koniec masę jajeczną oraz likier. Gotowy krem schładzamy ok 30 min.Ciasto kroimy na dwa płaty. Przekładamy 3/4 kremem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch ciasta i dekorujemy posypką czekoladową oraz różyczkami z opłatka. Smacznego !!
kołczu
mala-madzia
Izabela Nowak-slonce
edytaha
julcia12437