Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Clafoutis - francuskie ciasto z wiśniami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasto robione w nietypowy sposób. Smak zadowoli każdego.

Clafoutis - francuskie ciasto z wiśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Clafoutis - francuskie ciasto z wiśniami

 

Sposób przygotowania:

Clafoutis - francuskie ciasto z wiśniami
Wiśnie rozmrażamy na druszlaku. W mikrofalówce lub rondelku rozpuszczamy margarynę .Studzimy. Jajka miksujemy z cukrem na puszysta mase. Dodajemy makę i przestudzoną margarynę oraz mleko lejąc je powoli ciurkiem. Wisnie oprószamy delikatnie mąką . Wysypujemy na dno formy do tarty lub zwykłej tortownicy. Zalewamy wiśnie ciastem. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i pieczemy 10 minut ,następnie zmniejszamy do 180 i pieczemy kolejne 50 minut.
Clafoutis - francuskie ciasto z wiśniami
Wisnie musimy rozmrozić ,najlepiej na druszlaku.
Clafoutis - francuskie ciasto z wiśniami
Ciasto miksujemy na najwyższych obrotach
Clafoutis - francuskie ciasto z wiśniami
Wisnie opruszone mąką wysupujemy na dno formy.
Clafoutis - francuskie ciasto z wiśniami
Zalewamy gotowym ciastem i pieczemy w piekarniku.

Tagi:

jajko jajka