Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 370]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Clafoutis truskawkowo - migdałowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Clafoutis to pyszny pieczony deser, który na dobre zadomowił się w naszym domu, a przede wszystkim w naszych podniebieniach. Prosty, smaczny, zadowoli każdego łasucha.

Clafoutis truskawkowo - migdałowy.

Składniki:

Clafoutis truskawkowo - migdałowy.

 

  • 12 dag mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżki masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 opakowanie truskawek Hortex
  • 1 garść płatków migdałowych
  • szczypta soli himalajskiej

Sposób przygotowania:

Clafoutis truskawkowo - migdałowy.
Truskawki rozmrozić. Sok z truskawek (powstały z rozmrażania) odlać do pojemniczka. W misce roztrzepać jajka, dodając sól z cukrem. Do nich dodać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać, tak aby nie powstały grudki. Kolejno dodać ok. połowy soku z truskawek oraz mleko. Konsystencja ciasta ma być gładka i płynna. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć truskawki. Zalać przygotowanym ciastem i posypać migdałami. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 40-45 min. Wierzch powinien być ładnie przyrumieniony. Deser po upieczeniu ma tendencję do opadania, nie należy się przejmować,to naturalny proces. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem. Clafoutis najlepiej smakuje podany na ciepło.

Tagi:

jajko jajka