marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Claufotis z oliwkami i pomidorkami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Składniki na ciasto wyrobić na stolnicy i zagnieść na gładką masę,oliwki osączyć,pomidorki umyć,ułożyć na blasze,wyło- -żyć ciasto.Piec 30m

Claufotis z oliwkami i pomidorkami.

Składniki:

Claufotis z oliwkami i pomidorkami.

 

  • 150 g.mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • niecała kostka masła(część do wysmarowania formy),
  • szklanka mleka lub śmietanki 12%,
  • szczypta soli,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do formy,
  • bułka tarta,
  • 60 g.oliwek osączonych z zalewy,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • ser tarty po posypki,np.parmezan lub cheddar.

Sposób przygotowania:

Claufotis z oliwkami i pomidorkami.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia,posiekać nożem ostrym na wiórki z nie-
-całą kostką masła,część odkroić do wysmarowania blachy.Zsunąć na stosik,zrobić wgłębienie,wbić jajka,dodać szczyptę soli,szklankę mleka lub śmietanki i startego sera parmezanu lub innego.Wyrobić i zagnieść na gęstą,ale niezbyt płynną masę,podsypać mąką.Oliwki odsączyć z zalewy,pomidorki
koktajlowe umyć,osuszyć i ułożyć z kilka sztuk na wysmarowanej
masłem i wysypanej bułką tartą blaszce do tartej,wraz z oliwkami,
a na wierzch wyłożyć ciasto,zalepiając na brzegach formy,posypać
z wierzchu resztką sera tartego ostrego.Wstawić do piekarnika
nagrzanego do temp.200 st.C blachę z ciastem.Piec z 30 min.Po
upieczeniu wystudzić,kroić i jeść.