Sposób przygotowania:
Claufotis z oliwkami i pomidorkami.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia,posiekać nożem ostrym na wiórki z nie-
-całą kostką masła,część odkroić do wysmarowania blachy.Zsunąć na stosik,zrobić wgłębienie,wbić jajka,dodać szczyptę soli,szklankę mleka lub śmietanki i startego sera parmezanu lub innego.Wyrobić i zagnieść na gęstą,ale niezbyt płynną masę,podsypać mąką.Oliwki odsączyć z zalewy,pomidorki
koktajlowe umyć,osuszyć i ułożyć z kilka sztuk na wysmarowanej
masłem i wysypanej bułką tartą blaszce do tartej,wraz z oliwkami,
a na wierzch wyłożyć ciasto,zalepiając na brzegach formy,posypać
z wierzchu resztką sera tartego ostrego.Wstawić do piekarnika
nagrzanego do temp.200 st.C blachę z ciastem.Piec z 30 min.Po
upieczeniu wystudzić,kroić i jeść.
-całą kostką masła,część odkroić do wysmarowania blachy.Zsunąć na stosik,zrobić wgłębienie,wbić jajka,dodać szczyptę soli,szklankę mleka lub śmietanki i startego sera parmezanu lub innego.Wyrobić i zagnieść na gęstą,ale niezbyt płynną masę,podsypać mąką.Oliwki odsączyć z zalewy,pomidorki
koktajlowe umyć,osuszyć i ułożyć z kilka sztuk na wysmarowanej
masłem i wysypanej bułką tartą blaszce do tartej,wraz z oliwkami,
a na wierzch wyłożyć ciasto,zalepiając na brzegach formy,posypać
z wierzchu resztką sera tartego ostrego.Wstawić do piekarnika
nagrzanego do temp.200 st.C blachę z ciastem.Piec z 30 min.Po
upieczeniu wystudzić,kroić i jeść.