Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Viva la pasta czyli makaron u Buni

Conchiglie z sosem serowym i pieczarkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Bardzo prosta potrawa z makaronu muszle ( średniej wielkości ) .Można przygotować wcześniej i zapiec przed samym podaniem .

Conchiglie z sosem serowym i pieczarkami

Składniki:

Conchiglie z sosem serowym i pieczarkami

 

 

Sposób przygotowania:

Conchiglie z sosem serowym i pieczarkami
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente .Odcedzić . W trakcie gotowania makaronu zrobić sos . W rondelku rozpuścić masło. Wsypać mąkę , wymieszać . Wlać po woli mleko , a potem śmietankę .Ogrzewać aż sos zacznie gęstnieć .Dodać serek topiony i rozpuścić go . Doprawić do smaku gałką muszkatołową , pieprzem .Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na rumiano na oleju. Do naczynia do zapiekania wlać połowę sosu. Ułożyć makaronowe muszle .Polać resztą sosu. Posypać serem Chedar , pieczarkami i koprem . Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać aż ser się roztopi i utworzy ,, skorupkę „ . Ok. 25 minut .

Tagi:

sery ser