Patty

Patty

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Conchiglioni z zieloną niespodzianką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Danie z warzywną niespodzianką

Conchiglioni z zieloną niespodzianką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Conchiglioni z zieloną niespodzianką

 

  • Serowy farsz:
  • 1 kulka mozarelli
  • 100 g białego chudego sera
  • 10 g niebieskiego lazura (opcjonalnie)
  • suszona bazylia (ok 1 łyżka)
  • pierz kolorowy
  • sól (jeżeli nie używamy lazura)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

 

  • Sos pomidorowy:
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżka oregano

 

  • 15 muszel makaronowych
  • 1 różyczka brokułu
  • ser żółty

 

Sposób przygotowania:

Conchiglioni z zieloną niespodzianką
Makaron wrzucamy do osolonej wrzącej wody. 3 minuty przed końcem gotowania wrzucamy brokuł. Dzięki temu po pierwsze nie będziemy mieć dodatkowego garnka do mycia oraz makaron cudownie przejdzie smakiem warzywa. Wszytko odcedzamy. W między czasie mozzarelle ścieramy na tarce, wrzucamy do miski do której dodajemy bały ser oraz inne składniki farszu i wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Pomidorom odkrawamy twarde części i całe kroimy na małe kwadraciki. Przekładamy do miski i wlewamy sok w puszki, koncentrat, wodę, pieprz cayenne oraz oregano. Całość mieszamy i wlewamy do naczynia żaroodpornego.Ugotowany brokuł kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do wnętrza muszli. Muszle układamy na pomidorowym sosie w naczyniu a następnie posypujemy odrobiną startego żółtego sera. Całość wkładamy na 15 minut do piekarnika nastawionego na 200 stopni po czym przełączamy na 5 minut na wersję grill. Bon appetit!
Conchiglioni z zieloną niespodzianką
Muszle ugotować a 3 minuty przed końcem dodać warzywo
Conchiglioni z zieloną niespodzianką
Sery i przyprawy dokładnie wymieszać razem
Conchiglioni z zieloną niespodzianką
Pomidory pokroić w kwadraty i dodać przyprawy
Conchiglioni z zieloną niespodzianką
Brołuł włożyć do wnętrza muszli i zakryć farszem

Tagi:

sery sosy ser