Sposób przygotowania:
Crepes ... czyli ulubione naleśniki mojego synka
Przygotowanie ciasta zacznij od zmiksowania mleka z jajkiem, cukrem pudrem (50g) miąższem wanilii oraz skórką pomarańczową i szczyptą soli. Stopniowo dodawaj mąkę nie zapominając o ciągłym mieszaniu ciasta. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Bardzo ważna czynność - odstaw ciasto na 30 minut. Mąka musi się otworzyć. Po upływie wspomnianego czasu smaż na rozgrzanej paleni, przesmarowanej słoniną lub odrobiną oliwy, cienkie naleśniki. Z podanej ilości ciasta otrzymamy 6 naleśników, czyli porcję dla 3 osób. Twaróg połącz z kwaśną śmietaną i cukrem pudrem (100g) Śliwki przesmaż na niewielkiej ilości masła, dodaj cukier kryształ, przetrzyj przez sito Każdy naleśnik przesmaruj twarogiem, zwiń w rulon i serwuj w towarzystwie sosu śliwkowego. Mój synek uwielbia tę wersję, śliwek mrożonych HORTEX używam zawsze poza wysokim sezonem, z jednego podstawowego względu. Są zbierane u szczytu formy i zawsze smakują doskonale.