dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Crunchella z cukinią i spółką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sp. z o.o., czyli obiad na wariackich papierach, bo to miał być zupełnie inny obiad, ale czasu zabrakło i wyszło jak wyszło czyli...pysznie

Crunchella z cukinią i spółką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Crunchella z cukinią i spółką

 

  • piersi kurczaka pokrojone w kostkę i zamarynowane dnia poprzedniego
  • marynata:
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 łyżka czubrycy czerwonej
  • ½ łyżki tymianku suszonego
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • udziałowcy:
  • średnia cukinia
  • 3 pomidory pomarańczowe
  • 5 pieczarek
  • 1/3 szklanki wina białego wytrawnego
  • sos:
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • pani kierownik:
  • crunchella cebulowa

Sposób przygotowania:

Crunchella z cukinią i spółką
Mięso i warzywa pokrojone w ok. dwu centymetrowe kawałki oraz pieczarki pokrojone w ćwiartki wrzuciłam na patelnię razem z olejową marynatą, w której leżało mięso. Zrobiłam tak ponieważ czasu nie miałam a uznałam, że wszystkie składniki potrzebują mniej więcej tyle samo czasu, aby dojść. Po ok. 20 min. smażenia kawałki pomidorów oczywiście zupełnie się rozpadły, ale reszta była w sam raz... Wlałam wino, zredukowałam je smażąc intensywnie całość przez 3 minuty. Podałam na waflach o nazwie crunchella z sosem "greckim", czyli jogurtem zmieszanym ze startym ogórkiem, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
Crunchella z cukinią i spółką
Warzywa i pieczarki pokrojone w nieregularne kawałki
Crunchella z cukinią i spółką
Lekkie wafle przenno-ryżowe o smaku cebulowym
Crunchella z cukinią i spółką
Mięso zamarynowane dzień wcześniej nabrało smaku
Crunchella z cukinią i spółką
Do smażenia dodałam wino, dzięki temu całość nabrała "aksamitu" jeśli wiecie co mam na myśli