Sposób przygotowania:
Cukinia faszerowana parówkami, twarogiem
Umyte cukinie przekrawamy wzdłuż na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych -np. za pomocą łyżeczki. Można tez obrać cukinię, ale ja wolę taką ze skórką. Jajka obieramy ze skorupek, kroimy w kosteczkę, wrzucamy do miski. Parówki obieramy z osłonek, kroimy na plastry. Dodajemy do jajek. Tak samo twaróg, koperek, starty żółty ser, przyprawy...Mieszamy wszystkie składniki starannie i napełniamy "łódeczki" z cukinii powstałą w ten sposób masą. Układamy w nim nasze połówki cukinii w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem i pieczemy w piekarniku o temp. 190 stopni około kwadransa. W tym czasie roztapiamy resztę pozostałego masła, dodajemy do niego bułkę tartą i tym polewamy cukinie. Zapiekamy kolejne15 min. Ja podałam to danie z frytkami