przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Cukinia faszerowana parówkami, twarogiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Cukinia nadziewana troszkę inaczej niż zwykle.

Cukinia faszerowana parówkami, twarogiem

Składniki:

Cukinia faszerowana parówkami, twarogiem

 

  • 2 średniej wielkości młode cukinie
  • 2 jajka na twardo
  • 10 dag twarogu tłustego
  • 5 dag żółtego sera
  • 2 parówki
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana parówkami, twarogiem
Umyte cukinie przekrawamy wzdłuż na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych -np. za pomocą łyżeczki. Można tez obrać cukinię, ale ja wolę taką ze skórką. Jajka obieramy ze skorupek, kroimy w kosteczkę, wrzucamy do miski. Parówki obieramy z osłonek, kroimy na plastry. Dodajemy do jajek. Tak samo twaróg, koperek, starty żółty ser, przyprawy...Mieszamy wszystkie składniki starannie i napełniamy "łódeczki" z cukinii powstałą w ten sposób masą. Układamy w nim nasze połówki cukinii w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem i pieczemy w piekarniku o temp. 190 stopni około kwadransa. W tym czasie roztapiamy resztę pozostałego masła, dodajemy do niego bułkę tartą i tym polewamy cukinie. Zapiekamy kolejne15 min. Ja podałam to danie z frytkami