Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Cukinia faszerowana piersią indyka i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Danie dla osób, które dbają o linie. Danie to jest dowodem na to, że dietetycznie wcale nie musi oznaczać niesmacznie.

Cukinia faszerowana piersią indyka i ryżem

Składniki:

Cukinia faszerowana piersią indyka i ryżem

 

  • 3 średnie cukinie
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 50 dag mielonego mięsa z indykiem
  • woreczek ryżu (użyłam brązowego)
  • mały koncentrat pomidorowy
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana piersią indyka i ryżem
Przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oliwie. Gdy warzywa zmiękną dodajemy mięso. Po 10 minutach dokładamy koncentrat pomidorowy i szklankę wody.

Dusimy jeszcze przez ok. 5 minut. Dokładamy ugotowany ryż i natkę pietruszki. Solimy i pieprzymy. Doprawiamy do smaku słodką papryką.

Cukinie przekrawamy wzdłuż, tak żeby powstały 4 porcje. Wydrążamy środki. Miąższ dodajemy do przygotowanej masy. Napełniamy warzywa.

Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok 20 minut.