Sposób przygotowania:
Cukinia faszerowana warzywami i mięsem
Cukinie umyć i przekroić na połówki, każdą wydrążyć z nasion. Cebulę, kalarepę, paprykę po umyciu posiekać w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Ryż ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć mięso mielone, następnie dodać kalarepę, paprykę, cebulę oraz czosnek, smażyć kilka minut. Następnie dodać pomidory i smażyć, aż składniki zmiękną, doprawić obficie solą i pieprzem. Na koniec połączyć z ryżem, dodać paprykę słodką i napełnić cukinie farszem. Ułożyć w formie lub na blasze. Piec ok. 30-40 min w 180st. C. (Czas zależy również od wielkości cukinii i tego jak bardzo ją wydrążymy).Przed końcem pieczenia posypać tartym serem.