Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Cukinia nadziewana kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Takim farszem można nadziewać kabaczki, patisony lub ogórki.

Cukinia nadziewana kukurydzą

Składniki:

Cukinia nadziewana kukurydzą

 

  • 5 małych cukinii
  • 1 jajko
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2-3 pomidory
  • 4 łyżki śmietanki
  • 10 dag żółtego sera
  • 8-10 dag szynki
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżeczka siekanej bazylii
  • 3 łyżki oliwy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Cukinia nadziewana kukurydzą
Cukinię umyć przekroić wzdłuż i łyżką wydrążyć miąższ. Cukinie włożyć do wrzącej osolonej wody i obgotować, wyjąć. Kostkę rosołową rozpuścić w 2 szkl wrzącej wody. Odsączoną z zalewy kukurydzę wymieszać z jajkiem, pokrojoną w kostkę szynką, śmietanką, pokrojonymi w kostkę pomidorami, bazylią, solą i pieprzem. Farszem napełnić cukinię, posypać tartym żółtym serem, skropić oliwą, ułożyć w rondlu, podlać bulionem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20-25 minut. Podawać z pieczonymi ziemniakami.