Sposób przygotowania:
Cukinia nadziewana ziołową ricottą
sos: Cebulę, marchew i seler drobniutko pokroić i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojone pomidory z zalewą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem ok.15-20 minut. Pod koniec dodać kilka świeżych listków bazylii i szczyptę cukru. -Cukinie umyć , przekroić wzdłuż na pół. -Wydrążyć środek pozostawiając dookoła cienką obwódkę. -Ricottę przełożyć do miski, dodać jajko, parmezan, posiekane zioła i starannie wymieszać. -Doprawić do smaku, jeśli masa jest rzadka dodać łyżkę bułki tartej. -Na dużej patelni rozgrzać oliwę. -Każdą połówkę cukinii posypać bułką tartą, docisnąć i przełożyć na rozgrzaną patelnię/ farszem do spodu/. -Smażyć do lekkiego przyrumienienia się bułki. -Cukinie przełożyć na drugą stronę i chwilę podsmażyć. -Podlać bulionem, przykryć i dusić na wolnym ogniu ok.4-5 minut -Dodać połowę sosu pomidorowego , na wierzchu każdej cukinii położyć kawałek mozzarelli i gotować jeszcze 3-4 minuty /do pożądanej miękkości cukinii/. -Gotową cukinię przełożyć na talerz, dodać pozostałe pomidory i ozdobić świeżymi listkami ziół. -Podawać z pieczywem.