cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Cukinia nadziewana ziołową ricottą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Delikatne warzywo, lekkie aromatyczne nadzienie i pomidorowe wykończenie.

Cukinia nadziewana ziołową ricottą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Cukinia nadziewana ziołową ricottą

 

  • /2 porcje/
  • 3 młode, zielone cukinie
  • ok. 150 g świeżej ricotty
  • 1 jajko
  • 2 -3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego tymianku , majeranku , oregano /całe listki do dekoracji/
  • 2 łyżki oliwy z oliwek/ lub dowolny olej/
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 50 g mozzarelli
  • sos:
  • 300 g pomidorów w zalewie
  • 1/2 cebuli
  • kawałek marchewki
  • kawałek selera naciowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta cukru

 

Sposób przygotowania:

Cukinia nadziewana ziołową ricottą
sos: Cebulę, marchew i seler drobniutko pokroić i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojone pomidory z zalewą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem ok.15-20 minut. Pod koniec dodać kilka świeżych listków bazylii i szczyptę cukru. -Cukinie umyć , przekroić wzdłuż na pół. -Wydrążyć środek pozostawiając dookoła cienką obwódkę. -Ricottę przełożyć do miski, dodać jajko, parmezan, posiekane zioła i starannie wymieszać. -Doprawić do smaku, jeśli masa jest rzadka dodać łyżkę bułki tartej. -Na dużej patelni rozgrzać oliwę. -Każdą połówkę cukinii posypać bułką tartą, docisnąć i przełożyć na rozgrzaną patelnię/ farszem do spodu/. -Smażyć do lekkiego przyrumienienia się bułki. -Cukinie przełożyć na drugą stronę i chwilę podsmażyć. -Podlać bulionem, przykryć i dusić na wolnym ogniu ok.4-5 minut -Dodać połowę sosu pomidorowego , na wierzchu każdej cukinii położyć kawałek mozzarelli i gotować jeszcze 3-4 minuty /do pożądanej miękkości cukinii/. -Gotową cukinię przełożyć na talerz, dodać pozostałe pomidory i ozdobić świeżymi listkami ziół. -Podawać z pieczywem.
Cukinia nadziewana ziołową ricottą
Wydrązone połówki cukinii wypełnić farszem i posypać bułką tartą.
Cukinia nadziewana ziołową ricottą
Smażyć z obu stron a nastepnie dusić w bulionie z dodatkiem sosu pomidorowego.