Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Cukinia w cieście francuskim z szynką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Tak przyrządzone danie jadłem na południu Francji

Cukinia w cieście francuskim z szynką

Składniki:

Cukinia w cieście francuskim z szynką

 

  • 1 kg młodej cukinii
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 350 g szynki
  • 250 g ciasta francuskiego
  • 100 g startego sera żółtego
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Cukinia w cieście francuskim z szynką
Cukinie umyć, obrać, pokroić w cienkie plastry, oprószyć solą. Cebule i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na łyżce oleju, posolić, dodać plastry szynki, obsmażyć, wyjąć. Na
patelnię wrzucić cukinię, dolać łyżkę oleju, smażyć 10 min. Wyjąć, osaczyć. Formę skropić wodą, wyłożyć 3/4 ciasta, reszta ciasta pokroić na paski. Ułożyć 1/2 ilości szynki, cebuli, czosnku, cukinii, posypać połową sera. Wyłożyć pozostałą cukinię, cebulę, czosnek, szynkę, ser. Na wierzchu ułożyć paski ciasta. Zapiekać15-20 min w temp. 180°C.