evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Cukinia w karkówce ;)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo smaczna karkóweczka . . .

Cukinia w karkówce ;) Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cukinia w karkówce ;)

 

  • 1200g karkówka wieprzowa bez kości
  • 1 cienka cukinia
  • 2 ząbki czosnek
  • NA MARYNATĘ KARKÓWKI:
  • 3 łyżki przyprawa do wieprzowiny
  • 3 ząbki czosnek (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 płaska łyżeczka papryka ostra w proszku
  • 3 szczypty rozmaryn (u mnie suszony:()
  • 1 łyżeczka sól morska i pieprz kolorowy
  • 2 łyżki olej
  • DODATKOWO:
  • folia aluminiowa
  • naczynie żaroodporne lub blaszka

Sposób przygotowania:

Cukinia w karkówce ;)
Z powyższych składników robimy marynatę-mieszamy. Umytą,osuszoną karkówkę ustawiamy w pionie i za pomocą długiego i ostrego noża robimy dziurę na wylot.W to wpychamy umytą cukinię. Końce cukini obcinamy .Za pomocą noża robimy mniejsze dziurki i wkładamy w nie obrany i pokrojony czosnek (2 ząbki)w słupki.Całość nacieramy,a dokładniej mówiąc wklepujemy naszą marynatę.Układamy na folii dodatkowo jeszcze solimy,pieprzymy i zawijamy.Wkładamy do lodówki na całą noc,lub na kilka godzin. Po upływie tego czasu mięso odwijamy i wkładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180*C (u mnie środkowa półka-grzanie góra-dół) tyle co ważyła,czyli 1h i 20 min.Od czasu do czasu przekręcamy mięso i podlewamy wytworzonym tłuszczem.Po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy karkówkę i czekamy chwilę żeby odpoczeła po czym możemy kroic na plastry...Podajemy jako dodatek do obiadu lub na kanapki --- Smacznego :=)
Cukinia w karkówce ;)
Z powyższych składników robimy marynatę-mieszamy..
Cukinia w karkówce ;)
Umytą,osuszoną karkówkę ustawiamy w pionie i za pomocą długiego i ostrego noża robimy dziurę na wylot.W to wpychamy umytą cukinię. Końce cukini obcinamy .Za pomocą noża robimy mniejsze dziurki i wkładamy w nie obrany i pokrojony czosnek w słupki
Cukinia w karkówce ;)
Po upływie tego czasu mięso odwijamy i wkładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180*C (u mnie środkowa półka-grzanie góra-dół) tyle co ważyła,czyli 1h i 20 min.