Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Cukinie faszerowane kaszą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Niebanalny pomysł na smaczne cukinie z farszem z kaszy, szpinaku i mozzarelli.

Cukinie faszerowane kaszą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinie faszerowane kaszą

 

Sposób przygotowania:

Cukinie faszerowane kaszą
Kaszę jęczmienną z dodatkami gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, poczym przekladamy do miski. Cebule kroimy w kostkę, szpinak drobno siekamy i razem przesmażamy na nieiwielkiej ilości oleju z dodatkiem soli i pieprzu, dodajemy do kaszy razem z bardzo drobno pokrojoną mozarellą - mieszamy. Do farszu wbijamy jajko, doprawiamy do smaku i ponownie mieszamy. Cukinie przecinamy wzdłuż na pół, a następnie za pomocą zwykłej łyżki lub łyżki do lodów wydrążamy jej środek. Farsz dzielimy na 4 części i równomiernie nakładamy do każdej z połówek cukinii. Cukinie wkładamy do brytfanki, podlewamy szklanka wody i pieczemy 20 minut, po tym czasie posypujemy startym serem żółtym i pieczemy jeszcze chwilke (do 3 minut), jemy na gorąco
Cukinie faszerowane kaszą
Cebulę kroimy w drobną kostkę, natomiast szpinak po umyciu drobno siekamy. N
Cukinie faszerowane kaszą
dodajemy drobno pokrojoną mozarelle i szpinak
Cukinie faszerowane kaszą
Do wymieszanego farszu z kaszy wbijamy jajko,
Cukinie faszerowane kaszą
Farsz dzielimy na 4 części i równomiernie nakładamy do każdej z połówek cukinii, które układamy obok siebie na blaszce.