Sposób przygotowania:
Cukinie faszerowane kaszą
Kaszę jęczmienną z dodatkami gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, poczym przekladamy do miski. Cebule kroimy w kostkę, szpinak drobno siekamy i razem przesmażamy na nieiwielkiej ilości oleju z dodatkiem soli i pieprzu, dodajemy do kaszy razem z bardzo drobno pokrojoną mozarellą - mieszamy. Do farszu wbijamy jajko, doprawiamy do smaku i ponownie mieszamy. Cukinie przecinamy wzdłuż na pół, a następnie za pomocą zwykłej łyżki lub łyżki do lodów wydrążamy jej środek. Farsz dzielimy na 4 części i równomiernie nakładamy do każdej z połówek cukinii. Cukinie wkładamy do brytfanki, podlewamy szklanka wody i pieczemy 20 minut, po tym czasie posypujemy startym serem żółtym i pieczemy jeszcze chwilke (do 3 minut), jemy na gorąco