jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Tarta cukiniowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To elegancka tarta wegetariańska, pachnąca tymiankiem z serowo-cukiniową zawartością wzbogaconą bardzo zdrową komosą ryżową trójkolorową.

Tarta cukiniowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tarta cukiniowa

 

  • Ciasto : 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 5 dag smalcu
  • szczypta soli
  • 1 jajo
  • 1 łyżka wiejskiej śmietany
  • 2 łyżki zmielonych orzechów
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • Farsz: 1 średnia młoda cukinia
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki wiejskiej śmietanki
  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej (trójkolorowej)
  • 5 dag startego żółtego sera
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • listki (młode) i kwiaty nasturcji do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Tarta cukiniowa
Z składników ciasta zagniatamy kruche ciasto i schładzamy go w lodówce. Wyjmujemy ciasto, wylepiamy ciastem foremkę z wystającym brzegiem, nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy na jasno złoty kolor. W międzyczasie rozkłócamy jaja z śmietaną, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinię, komosę ryżową i starty ser. Doprawiamy tymiankiem, pieprzem czarnym i ziołowym oraz maleńka szczyptą soli (ser już jest słony i nadaje charakter potrawie) . Rozkładamy na podpieczonym cieście doprawiony farsz po czym wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Pieczemy tartę 35 minut do chwili, aż góra ładnie się zezłoci . Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy ją na 5 minut, by odpoczęła :) Dekorujemy tartę listkami i kwiatami nasturcji po czym podajemy w foremce na stół. Kroimy na porcje i na każdej umiszczamy po jednym listku i kwiatku nasturcji.
Tarta cukiniowa
Rozkłócamy jaja z śmietaną, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinię, komosę ryżową i starty ser. Doprawiamy tymiankiem, pieprzem czarnym i ziołowym
Tarta cukiniowa
Pieczemy tartę 35 minut do chwili, aż góra ładnie się zezłoci .
Tarta cukiniowa
Dekorujemy tartę listkami i kwiatami nasturcji po czym podajemy w foremce na stół.