Sposób przygotowania:
Cukiniowe bułeczki
Mleko podgrywamy. W letnim rozpuszczamy drożdże. Do rozpuszczonych dodajemy cukier oraz tyle mąki, by uzyskany rozczyn miał konsystencje śmietany. Gotowy pozostawiamy do podrośnięcia. Między czasie margarynę rozpuszczamy i studzimy. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach (nie usuwany skórki-wychodzi około 1 szklanka dobrze dociśniętej ). Mięte drobno siekamy.Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, mąkę. Całość zagniatamy około 10 minut. Pod koniec dodajemy tłuszcz i ponownie zagniatamy –około 5 minut. Do gotowego ciasta dodajemy miętę oraz lekko odciśniętą cukinię. Mieszamy dokładnie, by składniki się połączyły. Gotową masę pozostawiamy do podrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Z ciasta toczymy wałek i dzielimy go na ok. 15 części. Z każdej części formujemy bułeczkę. Uformowane układamy na przygotowanej blaszce. Bułeczki z wierzchu smarujemy białkiem i posypujemy słonecznikiem. Pozostawiamy do lekkiego podrośnięcia, a następnie pieczemy około 25 minut w 180˚C.