Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Cukiniowe kieszonki z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Plastry cukinii nadziane usmażonymi kurkami i smażone w panierce.

Cukiniowe kieszonki z kurkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukiniowe kieszonki z kurkami

 

Sposób przygotowania:

Cukiniowe kieszonki z kurkami
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić do niego cebulę z czosnkiem i zrumienić. Dodać oczyszczone, umyte i dowolnie pokrojone kurki (nie zostawiać zbyt dużych kawałków, żeby zmieściły się do kieszonek z cukinii). Grzybu usmażyć, doprawić solą i pieprzem. Do kurek dodać serek topiony i smażyć razem tak długo, aż serek się rozpuści i połączy z grzybami. Obraną cukinię pokroić w ok. 1 cm grubości plastry. Naciąć je w środku tak, żeby powstały kieszonki. Do środka nałożyć przygotowany farsz z kurek. Jajka dokładnie rozbełtać. Maczać w nich nadziane plastry cukinii, a następnie obtaczać je w bułce tartej. Kłaść je na rozgrzany na patelni olej, przykryć i smażyć na niewielkim ogniu na rumiano z obu stron.
Cukiniowe kieszonki z kurkami
Pokrojona cebula i posiekany czosnek rumienione na oleju.
Cukiniowe kieszonki z kurkami
Serek topiony dodany do usmażonych kurek.
Cukiniowe kieszonki z kurkami
Plastry cukinii nadziane przygotowanym farszem z kurek.
Cukiniowe kieszonki z kurkami
Panierowane nadziane plastry cukinii smażone na oleju.