anecia04

anecia04

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Cukiniowe paluszki z parmezanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Paluszki w wersji włoskiej, a do tego pesto

Cukiniowe paluszki z parmezanem

Składniki:

Cukiniowe paluszki z parmezanem

 

  • cukinia
  • mały kawałek mrożonego ciasta francuskiego (jeden płat)
  • garść parmezanu
  • sól
  • Na pesto

 

 

 

Sposób przygotowania:

Cukiniowe paluszki z parmezanem
- Cukinię kriomy w niewielkie słupki
- Płat ciasta rozkładamy i rozmrażamy. Z ciasta francuskiego wykrawamy paski szerokości słupka cukinii
- Każdy słupek zawijamy w ciasto francuskie i smarujemy jajkiem roztrzepanym z parmezanem i odrobnią soli. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem
- Przygotowujemy pesto, w moździerzu ucieramy liście natki, ząbki czosnku z orzechami pekan oraz oliwą i parmezanem na gęstą, grudkowatą masę
- Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopnii Celcjusza