jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Cukiniowo - filetowe kotleciki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

W sezonie cukiniowym takie kotleciki przygotowuję kilkanaście razy i za każdym razem są zjadane z dużym apetytem. Najczęściej podaje je do ziemniaków lub surówki z pomidorów i cebuli. POLECAM!!!!

Cukiniowo - filetowe kotleciki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukiniowo - filetowe kotleciki

 

  • Składniki:
  • 1 młoda cukinia,
  • Jeden podwójny filet z kurczaka (duży),
  • 0,5 cebuli,
  • Mały pęczek natki pietruszki,
  • 2 duże jajka,
  • Około 50 g sera żółtego,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • Przyprawa do kurczaka,
  • Pieprz, sól do smaku,
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Cukiniowo - filetowe kotleciki
Cukinie myjemy i osuszamy. Tak przygotowaną przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą cukinie delikatnie nasalamy i odstawiamy na kilka minut (ok. 15) by puściła sok. Miedzy czasie fileta kroimy w kostkę (dość drobną). Przyprawiamy go do smaku przyprawą do kurczaka . Z cukinii odciskamy sok. Do odciśniętej dodajemy przygotowane mięso, posiekaną natkę pietruszki, pokrojoną w kostkę cebulę, starty na grubych oczkach ser żółty, bułkę tartą oraz jajka. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Tak przygotowane ciasto łyżką wykładamy na rozgrzany olej. Smażymy kotleciki do zrumienienia z obu stron. Gotowe odsączmy na papierowym ręczniku. Gotowe.
Cukiniowo - filetowe kotleciki
Cukinie myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
Cukiniowo - filetowe kotleciki
Potrzebna składniki ciasta umieszczamy w misce i mieszamy
Cukiniowo - filetowe kotleciki
Kolejno smażmy porcje do zrumieniania z obu stron
Cukiniowo - filetowe kotleciki
Usmażone kotleciki odsączmy z nadmiaru tłuszczu