Sposób przygotowania:
Kotleciki z cukinii i kaszy gryczanej
Kaszę gryczaną oraz ryż (osobno) gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, po czym odcedzamy i przekładamy do miseczki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju na którym smażymy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty ząbek czosnku. Następnie dodajemy cukinie (waga podana po wydrążeniu środka), którą razem ze skórką ścieramy na grubych oczkach i lekko odciskamy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i smażymy do czasu, aż cukinia jest miękka. Na samym końcu dodajemy drobno pokrojony szpinak i smażymy jeszcze chwilę. Usmażone warzywa lekko odciskamy i przekładamy do ugotowanej kaszy i ryżu. Wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i całość bardzo dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy nieco więcej bułki. Z wyrobionej masy formujemy w dłoniach małe, zgrabne kotleciki, które smażymy po obu stronach na rumiano (nie dłużej jak po 2 minuty na jednej stronie). Kotleciki podajemy z ketchupem – super przekąska.
WiolkaWiolka
Mysiunia
Bardzo mi miło :) Cieszę się, że skorzystałaś z mojego przepisu i co najważniejsze, że danie smakowało :):)